Op basis van 36 beoordelingen

Wegens grote vraag naar onze rhododendrons hebben we niet alle soorten meer op voorraad. Op zoek naar een specifieke soort? Stuur dan voor uw bezoek aan de kwekerij even een appje.

WhatsApp ons >

Vink_Groen

Dé rhodo-specialist

Vink_Groen

Kwaliteit van de Veluwe

Vink_Groen

Groothandelsprijzen

Nova Zembla logo grijs

Vink_GroenKwaliteit van de Veluwe

Vink_GroenDé rhodo-specialist

Vink_GroenGroothandelsprijzen

Aardappelziekte phytophthora treft soms ook rhododendrons

De extreme regenval van het afgelopen half jaar laat z’n sporen na. Wellicht hebt u in de landelijke media gelezen over aardappelziekte phytophthora die de complete oogst bedreigt. Helaas zien we links en rechts dat ook rhododendrons door de besmettelijke schimmel worden aangetast. Gelukkig kunnen de struiken met de juiste behandeling meestal nog worden gered.

Aardappelziekte schimmel

Hoe weet ik of mijn planten zijn aangetast door de schimmel?

Phytophthora verspreidt zich via de lucht en leidt tot verrotting van de struiken. Het belangrijkste ziekteverschijnsel van de zeer besmettelijke plantenziekte: groene bladeren die volledig slap hangen en verwelken. Is dat het geval? Neem dan snel contact op voor een behandeling

Kan de rhodo-dokter mijn aangetaste struiken nog redden?

Dat ligt aan de mate waarin uw struiken al zijn geïnfecteerd. Als u tijdig aan de bel trekt, is een succesvolle behandeling zeker nog mogelijk. De behandeling is gericht op het uitdoven van de infectie en het versterken van de plant. Alle aangetaste takken en bladeren moeten zo snel mogelijk vakkundig worden verwijderd. Ook extra bemesting met een speciale meststof is geen overbodige luxe. Door de vele regenval zijn toegediende meststoffen op veel plaatsen letterlijk weggespoeld.

Aardappelziekte

Waardoor grijpt de aardappelziekte dit jaar zo om zich heen?

Dat heeft alles te maken met de extreme hoeveelheid neerslag. Echt ongekend, als specialist hebben we dit de afgelopen 30 jaar nog niet meegemaakt! De planten zijn voortdurend nat en zelfs de kluit staat geregeld in het water, waardoor de schimmel zich razendsnel kan verspreiden en complete struiken kan infecteren. In de winter kunnen rhododendrons prima tegen overvloedige regenval, maar in het voorjaar zijn ze kwetsbaarder doordat ze volop in de groei zijn. Vooral rhododendron Catawbiense Grandiflorum en de Cunningham’s White blijken vatbaar voor de aardappelziekte.

Wat kan ik zelf doen?

U kunt de aangetaste takken eventueel alvast afknippen en besmette bladeren op de grond verwijderen. Dit is cruciaal, want anders kunnen er door opspattend water nóg meer takken/planten besmet raken. Een beetje turf of boomschors op de bodem helpt om opspattend water te voorkomen. Indien gewenst kunnen we deze producten leveren.

Aardappelziekte schimmel

Kan ik op de besmette plek nieuwe rhododendrons aanplanten?

We adviseren om hier nog even mee te wachten tot het najaar, om de infectie te laten uitdoven.

Wat gebeurt er als ik niets doe?

Als u niets doet, zullen geïnfecteerde rhododendrons hoogstwaarschijnlijk afsterven. Zeker als het natte weer aanhoudt.

Twijfelt u over de gezondheid van uw rhododendrons? Mail of app dan ter beoordeling een aantal foto’s. Ook voor een behandeling kunt u contact met ons opnemen. Op basis van uw specifieke situatie maken we een offerte op maat.

Over de rhodo-dokter

Erwin Adams is eigenaar van rhododenronkwekerij Nova Zembla in Lunteren, die meer dan 60 soorten rhododendrons in het assortiment heeft. Erwin geeft door heel Nederland advies en is met zijn team ook gespecialiseerd in de aanleg van onder meer rhododendronhagen. Neem vrijblijvend contact met hem op.