Op basis van 36 beoordelingen

Wegens grote vraag naar onze rhododendrons hebben we niet alle soorten meer op voorraad. Op zoek naar een specifieke soort? Stuur dan voor uw bezoek aan de kwekerij even een appje.

WhatsApp ons >

Vink_Groen

Dé rhodo-specialist

Vink_Groen

Kwaliteit van de Veluwe

Vink_Groen

Groothandelsprijzen

Nova Zembla logo grijs

Vink_GroenKwaliteit van de Veluwe

Vink_GroenDé rhodo-specialist

Vink_GroenGroothandelsprijzen

Een rhododendron snoeien. Moet dat?

Moet je een rhododendron snoeien? Het is een vraag die vaak terugkomt in gesprekken met klanten van onze rhododendron kwekerij. Een rhododendron snoeien hoeft niet, maar in sommige gevallen kan het nodig zijn om de plant te verjongen.

Waarom rhododendron snoeien?

Er zijn meerdere redenen om een rhododendron te snoeien. De meest voorkomende zijn:

  • de rhododendron is te groot geworden
  • de vorm van de rhododendron is niet mooi meer
  • de rhododendron bloeit niet meer uitbundig
  • de onderkant van de rhododendron is kaal

Snoei alleen gezonde rhododendrons

Snoeien is alleen verstandig bij gezonde rhododendrons. Heb je twijfels over de conditie van je rhododendron, bijvoorbeeld omdat hij niet goed groeit of vanwege de afwijkende kleur van de bladeren? Ga dan niet zomaar snoeien, want dan kun je onherstelbare schade aanrichten. Stuur bij twijfel even een appje voor gratis advies.

Wanneer rhododendron snoeien?

Het beste moment om een rhododendron te snoeien is direct na de bloei. Bij de meeste soorten is dat dus in het voorjaar. Door te snoeien stimuleer je de struik om opnieuw uit te lopen en beter te bloeien. De rhododendron gaat uitlopen op de plek waar je hem terugsnoeit. Het is geen ramp als je een rhododendron voor de bloei snoeit. Maar houd er dan wel rekening mee dat je dat jaar niet kunt genieten van z’n bloei.

Hoe snoei je een rhododendron?

Met een scherpe snoeischaar knip je een rhododendron eenvoudig bij, totdat hij de gewenste vorm heeft. Bloeit de rhododendron niet meer goed of zijn er meerdere kale takken? Dan kun je hem rigoureuzer terugsnoeien of takken afzagen (tot ongeveer 50 centimeter boven de grond). Vanuit de kale takken groeien vervolgens nieuwe scheuten.

Snel resultaat na snoeien rhododendron?

Een rhododendron is een sterke plant die zich snel herstelt. De jonge scheuten op de kale takken krijgen blad en maken de plant weer mooi groen. Schrik niet als de rhododendron in het eerste jaar na het snoeien minder bloemen geeft. Het kan even duren voordat de plant weer in volle glorie bloeit.

Tip: verwijder uitgebloeide bloemen

Je kunt rhododendrons een handje helpen bij de groei. Als je na de bloei voorzichtig de uitgebloeide bloemen verwijdert, kan de plant al z’n energie in de groei steken.

Samenvatting

Een rhododendron is een plant die je over het algemeen prima kunt snoeien. Daarmee kun je de vorm aanpassen en stimuleer je de groei. Snoei direct na de bloei en ga voorzichtig te werk. Heb je geen groene vingers? Voor het beste resultaat kun je het onderhoud ook uitbesteden aan een rhododendron specialist