Op basis van 36 beoordelingen

Wegens grote vraag naar onze rhododendrons hebben we niet alle soorten meer op voorraad. Op zoek naar een specifieke soort? Stuur dan voor uw bezoek aan de kwekerij even een appje.

WhatsApp ons >

Vink_Groen

Dé rhodo-specialist

Vink_Groen

Kwaliteit van de Veluwe

Vink_Groen

Groothandelsprijzen

Nova Zembla logo grijs

Vink_GroenKwaliteit van de Veluwe

Vink_GroenDé rhodo-specialist

Vink_GroenGroothandelsprijzen

Rhododendron verplaatsen? Zo pak je dat aan

Wil je een rhododendron verplaatsen? Met de juiste aanpak gaat dat zeker lukken. Rhododendron specialist Erwin Adams beantwoordt een aantal veelgestelde vragen en helpt je op weg.

Waarom een rhododendron verplanten?

De drie belangrijkste redenen voor een rhododendron verplanten zijn:
Nieuw ontwerp: de tuin wordt vernieuwd en de rhododendron moet naar een andere plek.
Het formaat: de rhododendron is te groot geworden voor de huidige plek.
Tegenvallende groei en bloei: de rhododendron is in het verleden niet goed aangeplant. En nu is bijvoorbeeld de verhouding zon-schaduw niet goed.

Wanneer een rhododendron verplaatsen?

Het najaar is de beste periode om een rhododendron te verplanten. Het voorjaar zou ook kunnen, maar dat heeft niet de voorkeur omdat de plant dan veel energie gebruikt voor groei en bloei. Andere voordelen van het najaar: de warme zomermaanden zijn voorbij en de plant heeft in de aanloop naar de winter nog voldoende tijd om te wortelen.

Rhodowolk te Lunteren 2.0

Kun je een grote rhododendron verplanten?

Ja, in principe kun je iedere rhododendron een andere plek geven. De grote exemplaren vragen wel wat meer aandacht en hebben natuurlijk een grotere kluit, waardoor de klus zwaarder wordt. Bij een grot rhododendron is het belangrijk om in het voorjaar al voorbereidingen te treffen. Steek in het voorjaar de hoofdwortels alvast los, zodat de rhododendron nieuwe worteltjes gaat aanmaken. Die komen in het najaar goed van pas als je de plant verplaatst.

Wat is de beste plek om een rhododendron te planten?

Een plek waar zon en schaduw elkaar afwisselen. Rhododendrons houden van luchtige, zure grond. Met rhododendronturf creëer je de ideale bodemomstandigheden.

Heeft een rhododendron na de verplaatsing mest nodig?

Nee, het is direct na het verplanten in het najaar belangrijk om de wortels rustig te laten herstellen. Wat de plant dan vooral nodig heeft zijn goede bodemomstandigheden en voldoende water. Vanaf half april kun je de plant bemesten met langzaam werkende meststof.

Hoe plant ik een rhododendron aan?

Met een ruim gat en voldoende tuinturf. Kijk voor meer uitleg naar deze instructievideo

Rhododendronhaag - Ommen - Kwekerij nova zembla

Vrijblijvend advies

Wil je een rhododendron verplaatsen, maar twijfel je over de juiste aanpak? Of wil je de klus door Nova Zembla laten uitvoeren? Neem vrijblijvend contact met ons op.