Op basis van 36 beoordelingen

Wegens grote vraag naar onze rhododendrons hebben we niet alle soorten meer op voorraad. Op zoek naar een specifieke soort? Stuur dan voor uw bezoek aan de kwekerij even een appje.

WhatsApp ons >

Vink_Groen

Dé rhodo-specialist

Vink_Groen

Kwaliteit van de Veluwe

Vink_Groen

Groothandelsprijzen

Nova Zembla logo grijs

Vink_GroenKwaliteit van de Veluwe

Vink_GroenDé rhodo-specialist

Vink_GroenGroothandelsprijzen

Grote rhododendrons en laagblijvende rhododendrons. Welke maat rhododendron moet je kiezen?

Rhododendrons uitkiezen is altijd maatwerk. Letterlijk. Je hebt grote rhododendrons en laagblijvende rhododendrons (dwergrhododendrons). En de soorten die flink de hoogte ingaan, zijn ook verkrijgbaar in kleine maten. Rhododendron specialist Erwin Adams beantwoordt 7 vragen over het formaat van rhododendrons.

1. Hoe hoog wordt een rhododendron?

De hoogte van rhododendron is afhankelijk van de soort. Laagblijvende rhododendrons zijn zeer geschikt voor de wat kleinere tuinen en bereiken een maximale hoogte van ongeveer 60 centimeter. Yakushimanum soorten worden maximaal 1,20 meter. Hybride soorten bereiken afhankelijk van de soort, bodemomstandigheden en standplaats een hoogte van 2 tot 3 meter. Uiteraard kunt u ze altijd snoeien.

2. Hoe snel groeit een rhododendron?

De gewone soorten – dus niet de dwergrhododendrons groeien gemiddeld ongeveer 30 centimeter per jaar.

3. Welke maat rhododendrons past het beste in de gemiddelde tuin?

De gewenste maat rhododendrons is een kwestie van smaak en budget. De formaten die we het meest verkopen zijn 40-60 centimeter en 60-80 centimeter. Binnen enkele jaren groeien deze planten door tot boven een meter.

Roseum Elegans

4. Wat is er naast de maat nog meer belangrijk als je rhododendrons koopt?

Een gezonde plant zit vol met knoppen. Zeker als je online bestelt raden we aan om altijd de maat goed te controleren. We horen helaas geregeld verhalen van mensen die kleinere planten geleverd krijgen dan verwacht. De ene plant is de andere niet. Bezoek daarom voor rhododendron kopen een kwekerij of tuincentrum, zodat je weet wat je koopt.

5. Waarom kiezen mensen voor grote rhododendrons?

Grote rhododendrons zijn zeer geschikt om privacy mee te creëren, bijvoorbeeld met een rhododendronhaag. Ook planten we geregeld grote exemplaren aan bij opdrachtgevers die een bloeiende blikvanger zoeken, een grote solitaire rhododendron. 

6. Zijn rhododendrons van 80 centimeter geschikt voor een rhododendronhaag of wolk?

Ja, deze maat is zeker geschikt. Mede doordat er nog enkele aanplant opties zijn om hoogte te winnen. Wij adviseren voor een rhododendronwolk of rhododendronhaag planten tot 1,20 meter.

Rhododendronhaag - Ommen - Kwekerij nova zembla

7. Waarom kiezen jullie niet standaard voor grote rhododendrons? Werkt dat niet veel makkelijker?

Nee, rhododendrons groter dan 1,20 meter zijn over het algemeen kwetsbaarder. Ook zijn ze prijziger en is er vaak een shovel nodig om ze aan te planten. Dat brengt extra kosten met zich mee voor de klant. Natuurlijk planten we wel eens grote rhododendrons aan, maar ons advies is meestal om voor een kleinere plant te kiezen. Een rhododendron van 1 meter haalt uiteindelijk de rhododendron van 1,60 meter in.

Vrijblijvend advies

Wilt u meer weten over rhododendron maten? Of hebt u vragen over één van de tientallen rhododendron soorten? De specialisten van Nova Zembla helpen u graag.