Op basis van 36 beoordelingen
Vink_Groen

Dé rhodo-specialist

Vink_Groen

Kwaliteit van de Veluwe

Vink_Groen

Groothandelsprijzen

Nova Zembla logo grijs

Vink_GroenKwaliteit van de Veluwe

Vink_GroenDé rhodo-specialist

Vink_GroenGroothandelsprijzen

Het geheim van de rhododendron knop

De rhododendron knop verbergt een geheim dat hij in het voorjaar onthult: een prachtige bloem. Een rhododendron met veel knoppen is een voorbode van een uitbundige bloei.

Rhododendron knop zomer

Een rhododendron knop vormt zich in de nazomer. De bloemknop zit goed ingekapseld als bescherming tegen de winterkou. In het voorjaar gaat de knop langzaam open en komt er een prachtig gekleurde bloem tevoorschijn.

Knop rhododendron bevroren

Soms krijgen we meldingen van een rhododendron met bevroren bloemknoppen. Dat kan gebeuren zodra de knop is geopend. Met name een vroegbloeier als de Cunningham’s White kan getroffen worden door late nachtvorst in april of mei. Houd daarom het weerbericht goed in de gaten en pak de bloemknoppen bij nachtvorst in met antivries doek. Zijn de knoppen bevroren? De plant gaat niet dood, maar de kans is groot dat de beschadigde knoppen dit jaar niet meer uitkomen.

Rhododendron Tortoiseshell knop - Kwekerij Nova Zembla
De bloemknop van een rhododendron.

Bloemknop en bladknop

De bloemknop van een rhododendron wordt wel eens verward met een bladknop. Er is echter een duidelijk verschil. De bladknoppen zijn klein, terwijl de bloemknoppen veel voller zijn. Bij sommige soorten wordt de bloemknop zelfs zo groot als een sinaasappel (bijvoorbeeld rhododendron Germania en rhododendron XXL). Uit de bladknop vormt zich in het voorjaar het blad.

Rhododendron kopen, let op knoppen

Een rhododendron kopen? Kijk dan altijd kritisch naar het aantal knoppen. Een gezonde rhododendron zit vol knoppen, een garantie om binnen een jaar van prachtige bloemen te kunnen genieten.

Uitgebloeide knoppen verwijderen

Is uw rhododendron uitgebloeid? Door de uitgebloeide knoppen te verwijderen, stimuleert u de groei van de plant. Ga voorzichtig te werk. Pak de bloemknop vast en buig de knop  naar twee kanten om tot hij breekt. Let daarbij op dat u de nieuwe takjes niet beschadigt. 

Knoppen rhododendron komen niet uit?

Bloeit uw rhododendron niet goed? Komen de knoppen van uw rhododendron helemaal niet uit? Er kunnen meerdere oorzaken voor zijn. Te veel water, te weinig water, slechte bodemomstandigheden, een ziekte of een insect dat de rhododendron aantast enz.. Neem in dat geval even contact op met de Rhodo-dokter.

Vrijblijvend advies

Wilt u meer weten over rhododendron knoppen? Of hebt u vragen over één van de tientallen rhododendron soorten? De specialisten van Nova Zembla helpen u graag.