Op basis van 36 beoordelingen

Wegens grote vraag naar onze rhododendrons hebben we niet alle soorten meer op voorraad. Op zoek naar een specifieke soort? Stuur dan voor uw bezoek aan de kwekerij even een appje.

WhatsApp ons >

Vink_Groen

Dé rhodo-specialist

Vink_Groen

Kwaliteit van de Veluwe

Vink_Groen

Groothandelsprijzen

Nova Zembla logo grijs

Vink_GroenKwaliteit van de Veluwe

Vink_GroenDé rhodo-specialist

Vink_GroenGroothandelsprijzen

Kan een rhododendron tegen droogte en warm zomerweer?

Kan een rhododendron tegen droogte en warm zomerweer? Ja, jouw rhododendrons kunnen een hittegolf overleven. Mits je ze op de juiste manier hebt aangeplant en je ze op warme zomerdagen extra water en aandacht geeft. Bij temperaturen boven de 32 graden celsius komt een rhododendron in de gevarenzone.

Kies nooit een plek in de volle zon

Er zijn rhododendrons die prima groeien en bloeien in de volle zon. Toch adviseren wij om bij de aanplant een plek te kiezen waar zon en schaduw elkaar afwisselen. Daarmee verklein je de kans dat je rhododendrons sneuvelen bij tropische temperaturen en aanhoudende droogte.

Tuinturf houdt vocht vast

Rhododendrons houden van zure grond. Met tuinturf creëer je de ideale bodemomstandigheden. Een laagje tuinturf houdt ook in de zomer vocht vast. Dit helpt tegen uitdroging van de grond op warme zomerdagen.

Hangende bladeren in de zomer

Een gezonde rhododendron heeft mooie, glanzende groene bladeren. Bruine bladeren kunnen een teken zijn van slechte bewatering. Schrik niet als de bladeren hangen. Dat doet een rhododendron in de zomer om verdroging tegen te gaan. Daarmee beschermt de plant zich tegen het felle zonlicht.

Geef extra water tijdens hittegolf

Ook rhododendrons zijn extra dorstig tijdens een hittegolf. Bewater / sproei bij voorkeur ’s ochtends. Richt het water bij het sproeien op de kluit of – nog beter – gebruik een druppelslang. Het is verleidelijk om de rhododendron vele liters water te geven, maar doe dat niet. De plant staat niet graag in een modderpoel.

Rhododendron warme zomer

Rhododendrons afkoelen

Is er sprake van extreme hitte van meer dan 35 graden? Dat kan letterlijk verstikkend zijn voor je rhododendrons. Als de bladeren erg warm aanvoelen, kun je de plant als laatste redmiddel afkoelen. Sproei een kwartier lang water over de bladeren en controleer na een uur of de plant is afgekoeld door de bladeren in te drukken. Is de plant nog steeds warm? Koel dan nog een keer.

Niet bemesten in de zomer

Met onze speciale rhododendron meststof houd je de plant in topconditie. Gebruik die echter niet bij droogte en warm zomerweer. Door de combinatie van water en meststof is bij extreme hitte de kans op verbranding groot.

Rhododendron en droogte

Is je rhododendron uitgedroogd? Als laatste redmiddel kun je de plant voor de helft terugsnoeien. Met een beetje geluk loopt hij in het najaar weer uit. Is dat niet het geval? Dan zit er niets anders op dan nieuwe planten kopen.

Samenvatting

Kan een rhododendron tegen droogte en warm zomerweer? Ja. In een warme zomer hebben jouw rhododendrons wel extra aandacht nodig. Geef extra water en controleer de kleur van de bladeren. Bij tropische temperaturen boven de 32 graden moet je extra alert zijn voor uitdroging.