Op basis van 36 beoordelingen
Vink_Groen

Dé rhodo-specialist

Vink_Groen

Kwaliteit van de Veluwe

Vink_Groen

Groothandelsprijzen

Nova Zembla logo grijs

Vink_GroenKwaliteit van de Veluwe

Vink_GroenDé rhodo-specialist

Vink_GroenGroothandelsprijzen

Kan een rhododendron tegen strenge vorst?

Kan een rhododendron tegen strenge vorst? Ja. Rhododendrons zijn winterhard en dus bestand tegen strenge vorst en sneeuw. Maar als het kouder dan -10 wordt , is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen.

Slap hangende bladeren

Ziet de plant er anders uit dan je gewend bent? Het is heel normaal als bladeren bij vorst slap gaan hangen. Een rhododendron communiceert ook in de winter met z’n bladeren. Net als hij in de zomer aangeeft dat hij dorst heeft.

Zelfbescherming

Als de temperatuur onder het vriespunt daalt, laat de plant de bladeren uit zelfbescherming hangen. Hierdoor wordt een kleiner oppervlak van het blad blootgesteld aan de kou. De kans op bevriezing is daardoor kleiner. De knoppen zitten goed ingepakt dankzij een natuurlijke ´sjaal´.

Rhododendron winter

Het risico van de vele zachte winters

Toch is het belangrijk om alert te blijven. Door de vele zachte winters zijn rhododendrons niet meer gewend aan strenge vorst. De sapstroming komt daardoor geregeld al in de winter op gang. Bij strenge vorst en zonneschijn ligt uitdroging op de loer, want de rhododendron kan dan geen vocht opnemen.

Rhododendron beschermen tegen kou

Voorspelt de weerman strenge vorst ( > – 10 graden celsius) en wil je geen enkel risico lopen? Met een simpel fleece deken bescherm je de planten effectief tegen de extreme kou. Hoewel uitdroging op de loer ligt, raden we af om tijdens de vorstperiode extra water te geven.

Sneeuw

Is er een dik pak sneeuw voorspeld? Maak je geen zorgen. Een rhododendron kan daar prima tegen. We adviseren je wel om er een mooie foto van te maken, want een rhododendron is de sneeuw is een prachtig gezicht.

Samenvatting

Kan een rhododendron tegen strenge vorst en sneeuw? Ja! Maar als het kwik tot beneden de -10 graden daalt is het verstandig om op je hoede te blijven. Zeker na een aantal zachte winters. Heb je vragen over je rhododendrons in de winter? Neem gerust contact met ons op.