Op basis van 36 beoordelingen

Wegens grote vraag naar onze rhododendrons hebben we niet alle soorten meer op voorraad. Op zoek naar een specifieke soort? Stuur dan voor uw bezoek aan de kwekerij even een appje.

WhatsApp ons >

Vink_Groen

Dé rhodo-specialist

Vink_Groen

Kwaliteit van de Veluwe

Vink_Groen

Groothandelsprijzen

Nova Zembla logo grijs

Vink_GroenKwaliteit van de Veluwe

Vink_GroenDé rhodo-specialist

Vink_GroenGroothandelsprijzen

Rhododendron bloeit niet goed? Dit zijn 9 mogelijke oorzaken

De bloeiperiode van de rhododendron is iets waar iedere liefhebber reikhalzend naar uitkijkt. Helaas komt het geregeld voor dat knoppen niet uitkomen. Bloeit uw rhododendron niet goed? Rhododendron-dokter Erwin Adams bespreekt een aantal mogelijke oorzaken.

Verkeerde grond

Het ligt voor de hand, maar ik zie helaas nog te vaak dat het in de basis al misgaat. Rhododendrons houden van luchtige, zure grond. Met speciale rhododendron tuinturf creëer je de ideale bodemomstandigheden die nodig is voor gezonde groei en uitbundige bloei.

Behandeling door rhodo-dokter is mogelijk

Deze rhododendron is er slecht aan toe.

Te veel of te weinig water

Rhododendrons zijn kieskeurig als het om de watervoorziening gaat. Zeker in de zomermaanden hebben de planten extra water nodig. Maar let op: geef niet te veel water. Rhododendrons houden niet van modder en ‘natte voeten’. We adviseren om al vanaf april de vochtigheid van de grond in de gaten te houden. Een bewateringssysteem met een druppelslang is het beste voor rhododendrons. Zo’n druppelslang geeft langzaam vocht af. Daardoor krijgt de rhododendron de tijd om het water goed op te nemen en zijn kluit vol te zuigen met water.

Beestjes op rhododendron

Rhododendrons zijn helaas ook geliefd bij insecten. Een aantal van deze beestjes zijn in staat om de plant veel schade toe te brengen. Zitten uw rhododendrons onder de beestjes? Bloeit uw rhododendron niet goed? Grote kans dat de rhodo-dokter uw struiken kan laten herstellen.

Schade door Japanse Vlieg.

Japanse vlieg

De Japanse vlieg is geen echte vlieg, maar een insect dat wel iets weg heeft van een luis. De witte vlieg is herkenbaar aan de kleine witte stipjes op het blad van uw rhododendron. De larven zuigen grote hoeveelheden plantensap uit uw rhododendron, niet bevorderlijk voor de conditie van de struik. Doordat de witte vlieg honingdauw afscheidt, ziet het blad er minder fraai uit en in ernstige gevallen kan er zelfs schimmel optreden.

Behandeling door rhodo-dokter is mogelijk

Cicaden
Zwarte knop rhododendron door cicaden

Cicaden

Een cicade is een klein vliegend insect dat zich graag nestelt in rhododendrons en azalea’s. Vanaf mei zijn deze beestjes van ongeveer 1 centimeter waarneembaar aan de bovenkant van de bladeren en in augustus zijn ze vaak zeer actief. Ze leggen in de nazomer eitjes in de nieuw gevormde bloemknoppen. De rhododendron knoppen worden op den duur bruin, doordat de cicade de bloemknoppen als het ware leegzuigt en deze gaan dan in de bloeiperiode niet meer open.

Behandeling door rhodo-dokter is mogelijk

Taxuskever

Taxuskever

De taxuskever is de schrik van iedere rhododendronliefhebber. Dit kleine beestje lijkt onschuldig, maar kan ontzettend veel schade aanrichten. Hij vreet hapjes uit de bladeren, vanaf de rand. De larven van de taxuskever vormen het grootste gevaar. Die kunnen het wortelstelsel van de rhododendron dusdanig beschadigen dat de complete plant afsterft.

Behandeling door rhodo-dokter is mogelijk

Lees ook: ‘Help de taxuskever vreet mijn rhododendrons op’

Wolluis

Witte stipjes op uw rhododendrons die qua structuur wel iets weg hebben van wol? Grote kans dat de wolluis in uw struiken is neergestreken. Deze kleine witte beestjes zijn gek op plantsappen. De wolluis heeft het voorzien op het jonge scheuten van de rhododendron. De struik, zal iets minder goed uitlopen maar zal nooit dood gaan aan de wolluis.

Behandeling door rhodo-dokter is mogelijk

Slakken hebben sporen nagelaten bij deze rhododendron.

Slakken

Ook slakken genieten van rhododendrons. U herkent hun aanwezigheid aan grote happen uit het blad of slijmsporen. Slakken kunnen veel schade toebrengen, maar de rhododendron gaat er niet dood aan.

Rhododendron ziekten en plagen

Ook rhododendron ziekten en plagen kunnen uw struiken flink verzwakken. De meeste kan de rhodo-dokter gelukkig goed behandelen, maar het is zaak om snel in actie te komen.

Bladvlekkenziekten (bron Wikipedia)

Bladvlekkenziekte

Bruine of zwarte vlekken op het blad van uw rhododendrons? Of een donkere bladrand? Grote kans dat uw struiken getroffen zijn door de bladvlekkenziekte, veroorzaakt door een schimmel. Als u er niets aan laat doen, zal op termijn het gehele blad afsterven en vallen. Een rhododendron met bladvlekkenziekte zal bovendien minder goed groeien en bloeien.

Behandeling door rhodo-dokter is mogelijk

Fytoftora

Fytoftora

De aardappelziekte (Fytoftora) , wordt veroorzaakt door een schimmel. Die kan ervoor zorgen dat de sapstroom in de struik wordt afgesloten. Fytofora komt alleen tevoorschijn bij de toepassing van verkeerde tuinturf of als de rhododendron te nat staat.

Advies rhodo-dokter: planten vervangen

Contact met de rhodo-dokter

Uw rhododendron bloeit niet goed? Beestjes op uw rhododendron? Of zijn uw planten ziek en blijft de groei achter? Het zal u niet verrassen: de zorg voor rhododendrons wordt niet vergoed door uw ziektekostenverzekering. Op basis van aangeleverde foto’s stelt de rhodo-dokter gratis een eerste diagnose. Mocht er een behandeling op locatie nodig zijn, dan ontvangt u daarvoor vooraf een offerte. Uiteraard bent u ook welkom op onze kwekerij in Gelderland.

Rhododendron specialist Erwin Adams
Rhodo-dokter Erwin Adams