Op basis van 36 beoordelingen
Vink_Groen

Dé rhodo-specialist

Vink_Groen

Kwaliteit van de Veluwe

Vink_Groen

Groothandelsprijzen

Nova Zembla logo grijs

Vink_GroenKwaliteit van de Veluwe

Vink_GroenDé rhodo-specialist

Vink_GroenGroothandelsprijzen

Rhododendron specialist Erwin Adams: een onzeker kind dat tot bloei kwam

Dagblad De Gelderlander bezocht onze kwekerij voor een interview met rhododendron specialist Erwin Adams. Lees hieronder het verhaal.

Zo’n vijftig soorten rhododendrons pronken op zijn kwekerij tussen Lunteren en Barneveld.  Erwin Adams (39) moet zichzelf soms in de arm knijpen, want ooit leek het onmogelijk.

Rhododendron specialist Erwin Adams

De vogels fluiten vrolijk, het lijkt weer lente na alle regenbuien van de laatste dagen. Erwin Adams kijkt om zich heen, overal op zijn kwekerij Nova Zembla staan rhododendrons. ,,Hier ben ik op mijn plek, op het land waar mijn vader vroeger zijn boerderij had.”

Klein stukje tuin

Maar het boerenleven was niets voor hem, wist de nu 39-jarige Adams al snel. ,,Naast de kippenschuur kreeg ik een klein stukje tuin. Met gras, plantjes en later een heg. Daar is de liefde ontstaan voor alles wat groeit en bloeit.” 

Een eigen bedrijf? Lang heeft Adams gedacht dat zoiets voor hem niet zou zijn weggelegd. ,,Ik kon op de lagere school moeilijk meekomen. Lezen en schrijven, niets bleef hangen. Ik zag andere kinderen in de klas wel snel vooruitgaan. In groep 4 ging ik naar speciaal onderwijs. Dat was aan de ene kant lastig, ik moest veel vriendjes achterlaten. Maar het was ook goed om in de nieuwe klas te merken dat ik niet in alles de slechtste was.”

Zelfvertrouwen

,,Mijn ouders hadden in die tijd best zorgen over mij. Dat hoorde ik soms, wanneer er visite was. Ze wisten niet hoe ik mij later zou moeten redden. Best begrijpelijk. Dat deed ook wel iets met mij als kind. Het zelfvertrouwen groeide er als opgroeiend kind niet door, zal ik maar zeggen. Als ik zie waar ik nu sta. Heb je ergens een passie voor én maak je daar werk van, dan kun je jezelf en anderen verbazen.”

Luikjes open

Genieten van buitenleven, van een tuintje aanharken, van het knippen van een buxus, daar ligt van jongs af zijn hart. ,,Ik koos die richting op het Groen van Prinsterercollege in Barneveld. En ging daarna naar een hoveniersopleiding in Houten. Daar reisde ik met de trein naartoe. Kwam ik erachter dat Latijnse namen van planten wel bleven hangen. Er gingen opeens luikjes open in mijn hersenen. Het boeide mij, zo bijzonder om mee te maken.”

Erwin Adams
Als je ergens een passie voor hebt, ga er dan voor. Zo kun je echt iets bereiken

Enorme villa

Hij werkte bij een hoveniersbedrijf. Maar had op jonge leeftijd ook al zijn eigen klantjes. ,,Ik zie mezelf nog op de brommer op weg gaan. Met de schoffel en de hark achterop, de nieuwe plantjes tussen mijn benen. Op de tennisclub leerde ik een man kennen. Toen hij hoorde dat ik tuinen deed, zei hij: ‘Kun je mijn tuin ook doen?’ Ik reed erheen en zag een enorme villa liggen. Ben ik eerst even doorgereden: dit kon het niet zijn. Wel dus. Dat ging goed en via vrienden van die klant groeide ik verder. En zo kon ik later voor mezelf beginnen.” Als hovenier, eentje die steeds meer liefde ontwikkelde voor een bijzondere plant: de rhodondendron. ,,Ik zie nog die vrachtwagen met rhodo’s wegrijden bij een kwekerij, hier in de buurt. Het zijn exclusieve planten. Met prachtig groen blad, zelfs ’s winters. En niet te vergeten: drie weken van prachtige bloei. Die dag zei ik tegen mezelf: ik wil zelf iets doen met rhodondendrons.”

Rhododendron kwekerij

Hij wil zijn ruim tien jaar geleden gestichte bedrijf nog wel iets verder uitbreiden, maar ook niet te veel. ,,Mijn hart ligt bij dit ambacht. Ik wil zelf blijven meewerken om een tuin te verfraaien. Mensen blij maken vind ik het mooiste wat er is. Daar ben ik goed in. En ik ben blij dat ik medewerkers heb die mij werk uit handen nemen. Met één simpel e-mailtje kan ik zo een half uur bezig zijn. Ik blijf zoeken naar woorden en vind ze vaak niet.”

Kinderen

,,Samen maak je elkaar sterker. Mijn collega’s en andere mensen met wie ik samenwerk versterken mij door bijvoorbeeld een mooie website te maken, waar klanten dan zien wat wij in tuinen voor elkaar boksen. Mijn verhaal vertel ik graag. Ook aan kinderen die nu speciaal onderwijs volgen en ouders die zich misschien zorgen maken. Volg je hart, als je ergens een passie voor hebt, ga er dan voor. Zo kun je echt iets bereiken. Heb daar vertrouwen in.” 

‘Zelfs klanten midden in Amsterdam, apart’

Met zijn rhododendron kwekerij Nova Zembla (‘een mooie soort rhodondendron’) komt Erwin Adams uit Lunteren op bijzon dere plaatsen in het hele land. ,,Nog niet zo lang geleden op de Zuidas, voor mijn gevoel hartje Amsterdam. Het was al een hele kunst met onze vrachtwagen met spullen op de plek van bestemming te komen. En dan ligt daar een prachtige villa. We hebben er een wal met rhodondendrons omheen gelegd. echt een geweldige klus. Midden in Amsterdam, toch wel apart.”

,,Ik heb nog steeds contact met deze klant. Hij schreef laatst dat er steeds auto’s met buitenlandse kentekens in de straat staan. Mensen vragen hem of ze foto’s mogen maken. Het blijft prachtig om in een berg turfmengsel, de beste bodemverbeteraar, een prachtige wolk van rhodo’s neer te leggen. Voor mij is dit het mooiste werk van de wereld.”

Rhododendronwal - Aanplantservice - Kwekrij Nova Zembla