Op basis van 36 beoordelingen

Wegens grote vraag naar onze rhododendrons hebben we niet alle soorten meer op voorraad. Op zoek naar een specifieke soort? Stuur dan voor uw bezoek aan de kwekerij even een appje.

WhatsApp ons >

Vink_Groen

Dé rhodo-specialist

Vink_Groen

Kwaliteit van de Veluwe

Vink_Groen

Groothandelsprijzen

Nova Zembla logo grijs

Vink_GroenKwaliteit van de Veluwe

Vink_GroenDé rhodo-specialist

Vink_GroenGroothandelsprijzen

Rhododendron tweede bloei. Is dat normaal?

Rhododendron tweede bloei is niet voor niets een populaire zoekterm op internet. Door klimaatverandering bloeien steeds meer rhododendrons ook in het najaar, constateert rhododendron specialist Erwin Adams.

Wanneer bloeit een rhododendron?

Een rhododendron bloeit normaal gesproken tussen begin april en eind juni. De exacte bloeitijd is afhankelijk van de soort en de weersomstandigheden in de eerste maanden van het jaar. De bloei van een rhododendron duurt gemiddeld ongeveer drie weken.

Tweede bloei rhododendron

Het komt steeds vaker voor dat rhododendrons twee keer per jaar bloeien. Als het in het najaar lang warm is, kunnen bloemknoppen voor het volgende jaar al gaan bloeien. Mensen zijn vaak verrast, maar als liefhebber vind ik het eerlijk gezegd geen gezonde situatie.

Rhododendron tweede bloei
Rhododendron Boursalt is één van de soorten die soms twee keer per jaar bloeit.

Welke soorten rhododendrons bloeien twee keer?

Bijna iedere rhododendronsoort kan twee keer per jaar bloeien. We komen het echter vooral tegen bij vroege bloeiers als Christmas Cheer, Cunningham’s White, Roseum Elegans en de Boursalt. Als je rhododendron twee keer bloeit, is dat een teken dat je goed voor de plant zorgt.

Wat is het nadeel van een tweede bloei?

De bloemen die in het najaar gaan bloeien, mis je in het komende voorjaar. Het nadeel van een tweede bloei is dus dat je rhododendron in het volgende jaar minder uitbundig bloeit. Hier kun je echter weinig aan doen. Door klimaatverandering verwacht ik dat steeds meer rhododendrons twee keer per jaar bloeien.

Bloei rhododendron stimuleren

Wil je de bloei van een rhododendron stimuleren? En stimuleren dat er veel bloemknoppen komen? Verwijder dan na de eerste bloei het nieuwe schot (groene takjes). Dan steekt de plant meer energie in de groei van de bloemknoppen. 

Vrijblijvend advies

Wil je meer weten over rhododendron tweede bloei of de bloeitijd? Of heb je een andere vraag over rhododendrons? Erwin Adams of één van de andere specialisten van Nova Zembla helpen je graag.