Op basis van 36 beoordelingen

Wegens grote vraag naar onze rhododendrons hebben we niet alle soorten meer op voorraad. Op zoek naar een specifieke soort? Stuur dan voor uw bezoek aan de kwekerij even een appje.

WhatsApp ons >

Vink_Groen

Dé rhodo-specialist

Vink_Groen

Kwaliteit van de Veluwe

Vink_Groen

Groothandelsprijzen

Nova Zembla logo grijs

Vink_GroenKwaliteit van de Veluwe

Vink_GroenDé rhodo-specialist

Vink_GroenGroothandelsprijzen

Rhodo-Dokter_Nova_Zembla

Rhododendron ziek?
App de Rhodo-dokter 

Rhododendrons zijn sterke en vitale planten. Zijn uw rhododendrons desondanks niet gezond of aangevreten door insecten? Hebben de struiken weinig knoppen? Of bloeien uw rhododendrons helemaal niet? Neem dan contact op met de rhodo-dokter van kwekerij Nova Zembla.

Advies van de rhodo-dokter

Rhodo-dokter Erwin Adams helpt u graag via WhatsApp, een telefonisch consult of een doktersbezoek bij u op locatie. Hier zijn kosten aan verbonden. Stuur een appje of e-mail voor meer informatie. Als u Nova Zembla inschakelt voor een behandeling of (herstel)werkzaamheden, dan brengen we de investering voor het doktersadvies in mindering op uw factuur.

De rhodo-dokter helpt

Rhodo-dokter Erwin Adams is in Nederland dé specialist op het gebied van rhododendrons. Met zijn jarenlange ervaring en specifieke kennis heeft hij al duizenden rhododendrons genezen en gered. De rhodo-dokter helpt zowel particulieren als hoveniers en andere ondernemers. Als specialist is hij bevoegd om met rhodo-medicijnen te werken.

Rhodo-dokter - Erwin Adams - Rhodo specialist - Rhododendron Kwekerij Nova Zembla
Rhodo-dokter - Ziekte en insecten - Rhododendron Kwekerij Nova Zembla

Ziekten en insecten

De rhododendron-dokter heeft o.a. de oplossing voor:

 • phytophthora wortelrot
 • taxuskever
 • cicade
 • bladvlekkenziekte
 • wolluis
 • Japanse vlieg
 • spint
 • Grondproblematiek

Ziekten en insecten

De rhododendron-dokter heeft o.a. de oplossing voor:

 • phytophthora wortelrot
 • taxuskever
 • cicade
 • bladvlekkenziekte
 • wolluis
 • Japanse vlieg
 • spint
 • Grondproblematiek
Rhodo-dokter - Ziekte en insecten - Rhododendron Kwekerij Nova Zembla

Ook voor hoveniers

Naast particulieren helpt de rhodo-dokter ook wekelijks hoveniers, die een klant hebben met een probleem met rhododendrons. Het voordeel voor jou als hovenier? Je biedt je klanten een perfecte oplossing, zonder dat het jou tijd kost. En doordat je een specialist inschakelt, weet je zeker dat je klant er blij van wordt.

Rhodo-dokter - Probleem met Rhododendrons - Rhododendron Kwekerij Nova Zembla
Rhodo-dokter - Bestrijd ongedierte in Rhododendrons - Rhododendron Kwekerij Nova Zembla

Dit zeggen onze klanten:

‘Via WhatsApp een vraag gesteld over mijn kwijnende Rhododendron. Ik kreeg heel snel een reactie en goed advies met handige tips’

‘Eindelijk verlost van die vervelende taxuskever. Met dank aan de rhodo-dokter’

‘Mijn rhododendron had al 2 jaar niet gebloeid. Dankzij de rhodo-dokter geniet ik weer van mooie bloemen’

Is mijn rhododendron ziek?

Een rhododendron communiceert via de bladeren. Als die geel of bruin verkleuren of uitvallen is dat een teken dat uw rhododendron mogelijk ziek is. Neem deze signalen altijd serieus. Hoe eerder u aan de bel trekt, hoe groter de kans dat de rhododendron-dokter uw plant kan redden.

Gaten in blad rhododendron?

Zitten er gaten in het blad van uw rhododendron? Vaak is dat het werk van de taxuskever of een ander insect dat uw struik aantast. Ook dan is het zaak om snel aan de bel te trekken en contact op te nemen met de rhodo-dokter.

Bodemonderzoek door rhodo-dokter

Ook bij rhododendrons geldt: voorkomen is beter dan genezen. Creëer daarom bij de aanplant de juiste bodemomstandigheden. Tijdens bodemonderzoek constateert de rhodo-dokter geregeld rond rhododendrons een te hoge pH-waarde. Ook belangrijk: geef uw planten voldoende water. Maar let op dat u niet te veel water geeft, want rhododendrons niet van ‘natte voeten’.

Rhodo-dokter - Bodemonderzoek - Rhododendron Kwekerij Nova Zembla

Zorgverzekering

Het zal u niet verrassen: de zorg voor rhododendrons wordt niet vergoed door uw ziektekostenverzekering. De rhodo-dokter rekent een klein bedrag, dat u terugkrijgt als u Nova Zembla inschakelt voor een behandeling of herstelwerkzaamheden.

Meestgestelde vragen

Er zijn allemaal happen gevreten uit het blad van de rhododendrons. Welke beestje is hiervoor verantwoordelijk?

Het kan om slakken gaan, te herkennen aan de slijmsporen. Het kan echter ook zijn dat de taxuskever actief is. De taxuskever is een nachtmerrie voor elke liefhebber van rhododendrons. Hoewel dit kleine beestje onschuldig lijkt, kan het enorme schade veroorzaken door hapjes uit de bladeren te eten, te beginnen bij de randen. De larven van de taxuskever zijn vooral gevaarlijk omdat ze het wortelstelsel van de rhododendron kunnen beschadigen, wat uiteindelijk kan leiden tot het afsterven van de hele plant.

Er zitten witte stipjes op het blad van mijn rhododendrons. Wat is er aan de hand?

Er zitten witte stippen op het blad van mijn rhododendrons. Wat is er aan de hand?
Als u kleine witte stippen op uw rhododendrons ziet, dan zitten er mogelijk wolluizen in uw struiken. Deze kleine witte beestjes voeden zich met plantsappen en hebben een voorkeur voor de jonge scheuten van de rhododendron. Hoewel ze de groei van de struik kunnen belemmeren, zal de plant niet snel sterven als gevolg van wolluizen. De rhodo-dokter kan de wolluis succesvol bestrijden.

Ik zie gekke vliegende beestjes op mijn rhododendrons. Is dit schadelijk?

De kans is groot dat het cicaden betreft. Cicaden zijn kleine vliegende insecten die zich graag vestigen in rhododendrons en azalea’s. Ze zijn meestal vanaf mei zichtbaar op de bladeren en worden in augustus vaak erg actief. In de nazomer leggen ze eitjes in de nieuw gevormde bloemknoppen. Dit kan leiden tot bruin worden van de knoppen, omdat de cicaden ze leegzuigen, waardoor ze in de bloeiperiode niet meer opengaan. Behandeling door de rhodo-dokter is mogelijk.

Het blad van mijn rhododendron ziet er gek uit. Er zitten spikkeltjes op en de randen zijn geel. Wat is er aan de hand?

De Japanse vlieg zou wel eens actief kunnen zijn. Dit is eigenlijk geen vlieg, maar een insect dat lijkt op een luis. Het is te herkennen aan kleine stipjes op de bladeren van rhododendronplanten. De larven van dit insect voeden zich met grote hoeveelheden plantensap, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de struik. Bovendien scheiden ze honingdauw af, waardoor de bladeren er minder aantrekkelijk uitzien en in ernstige gevallen zelfs schimmel kan ontstaan. Behandeling is mogelijk.

Het blad van mijn rhododendron hangt slap en ziet er gek uit. Wat is er aan de hand?

Mogelijk is uw rhododendron getroffen door de Fytoftora. Deze aardappelziekte, veroorzaakt door een schimmel, kan de sapstroom in de struik blokkeren. Deze ziekte treedt op als gevolg van verkeerd gebruik van tuinturf of wanneer de rhododendron te veel water krijgt.