Op basis van 36 beoordelingen

Wegens grote vraag naar onze rhododendrons hebben we niet alle soorten meer op voorraad. Op zoek naar een specifieke soort? Stuur dan voor uw bezoek aan de kwekerij even een appje.

WhatsApp ons >

Vink_Groen

Dé rhodo-specialist

Vink_Groen

Kwaliteit van de Veluwe

Vink_Groen

Groothandelsprijzen

Nova Zembla logo grijs

Vink_GroenKwaliteit van de Veluwe

Vink_GroenDé rhodo-specialist

Vink_GroenGroothandelsprijzen

Meestgestelde vragen rhododendrons

Wanneer bloeien rhododendrons?

Rhododendrons bloeien in de periode van april tot en met juni. De exacte bloeiperiode is afhankelijk van de weersomstandigheden, de hoeveelheid zon in de tuin en de soort.  Na een zachte winter en relatief warme start van het jaar, bloeien rhododendrons eerder. Soorten als Cunningham’s white en Christmas Cheer staan bekend als vroege bloeiers. De gemiddelde bloeitijd van een rhododendron bedraagt enkele weken.

Hoe hoog wordt een rhododendron?

De hoogte van rhododendron is afhankelijk van de soort. Laagblijvende rhododendrons bereiken een maximale hoogte van ongeveer 80 centimeter. Andere soorten worden 2 tot 3 meter hoog en groeien ongeveer 30 centimeter per jaar. Uiteraard kunt u ze altijd snoeien.

Hoe lang bloeit een rhododendron?

Een rhododendron bloeit gemiddeld ongeveer 4 weken. De exacte lengte van de bloeiperiode is afhankelijk van de weersomstandigheden en de conditie van de plant. De bloeitijd verschilt ook per soort. Zo bloeit de rhododendron XXL een week langer dan de meeste andere soorten.

Moet je een rhododendron snoeien?

Een rhododendron snoeien is niet noodzakelijk. Veel mensen snoeien rhododendons als ze te hoog worden of om de vorm aan te passen. Snoeien kan ook helpen om de plant te verjongen, bijvoorbeeld als de rhododendron niet meer uitbundig bloeien. Direct na de bloei is het beste moment om een rhododendron te snoeien.

Kan een rhododendron tegen droogte?

Ja, een rhododendron kan tegen droogte en warm zomerweer. Wel adviseren wij om uw planten op warme dagen extra water en aandacht te geven. Bij temperaturen boven de 32 graden Celsius komt een rhododendron in de gevarenzone.

Een haag van rhododendrons. Kan dat?

Een rhododendron haag is een mooie, natuurlijke afscheiding die het hele jaar mooi groen is. U kunt kiezen voor één rhododendronsoort, maar het is ook mooi om meerdere soorten te combineren. Zo ontstaat er tijdens de bloei van de haag een kleurrijk boeket. Overigen zijn niet alle soorten rhododendrons geschikt voor een haag. Informeer daarom altijd even bij een specialist.

Waarom turf toevoegen bij aanplanten rhododendrons?

Rhododendrons houden van luchtige, relatief zure grond. Met rhododendron tuinturf creëert u eenvoudig de ideale bodemomstandigheden voor uw rhododendron. Let op: stamp de turf niet aan na het aanplanten van de rhododendron.

Een rhododendron planten naast een grote boom. Kan dat?

Het is niet optimaal om een rhododendron te planten naast of onder een grote boom. De diepgewortelde boomwortels trekken het bodemvocht naar zich toe, waardoor de rhododendron kan uitdrogen. Is er voldoende plantruimte en wilt u toch aanplanten naast een grote boom? Geef uw plant dan gedurende het jaar extra water en aandacht. Als de rododendron door de grote boom volledig in de schaduw staat zal hij zeer waarschijnlijk niet uitbundige bloeien. Wel blijft de plant het hele jaar door groen.

Hoeveel rhododendrons planten per vierkante meter?

We krijgen geregeld vragen over de plantafstand voor een rhododendron. Bij kleine rhododendrons kunt u uitgaan van 3 planten per m2. Op deze manier is het mogelijk om 30 cm afstand tussen de planten te houden. Bij grotere planten kunt u 1 of 2 planten per strekkende meter hanteren. Het exacte aantal hangt af van de soort en uw specifieke wensen. Gaat u bijvoorbeeld voor een rhododendron haag of een rhododendron wolk? 

Wanneer kan ik rhododendrons planten?

Rhododendrons uit pot kunt u het hele jaar door planten, alleen bij strenge vorst en hoge temperaturen is dit niet verstandig. Rhododendrons met kluit kunt u van eind september tot en met half mei aanplanten.

Hebben rhododendrons mest nodig?

Ja. We adviseren een langdurige meststof die u vanaf half april kunt toedienen. Bij de rhododendron specialist is speciale rhododendron mest verkrijgbaar die bijdraagt aan de optimale ontwikkeling van uw plant.

Wat is een pontische rhododendron?

De pontische rhododendron is de rhododendronsoort die u geregeld in bossen tegenkomt. Deze soort is ook wel bekend als rhododendron Ponticum en staat bekend als een snelle groeier.

Soorten_Nova_Zembla_Grijs

Assortiment

Gaat u voor wit of roze? Een laagblijver of een snelle groeier? Bij Nova Zembla vindt u de planten die aan al uw wensen voldoen. We hebben een ruim assortiment rhodondendrons uit eigen kweek en leveren ook rhododendrons uit pot.

Aanplantservice_Nova_Zembla_Grijs

Aanplantservice

Ook zonder groene vingers kunt u volop van rhododendrons genieten. Wie van gemak en zekerheid houdt, besteedt de aanplant van rhododendrons uit aan de specialisten van Nova Zembla. U profiteert van 1 jaar aanplantgarantie.

Onderhoudsplan_Nova_Zembla_Grijs

Onderhoudsplan

Jarenlang plezier beleven aan uw rhododendrons? Kies voor een onderhoudsplan van Nova Zembla.

Dan blijven uw rhododendrons gegarandeerd in topconditie.

Rhodo-Dokter_Nova_Zembla_Grijs

Rhodo-Dokter

Zijn uw rhododendrons getroffen door ziekte of ongedierte?

Er is gelukkig vaak meer tegen te doen dan u denkt. De rhodo-dokter van Nova Zembla stelt de juiste diagnose en komt met een effectief behandelplan.

Bezoek de kwekerij

Bij rhododendron kwekerij Nova Zembla hebt u de keuze uit duizenden planten. Ook zijn er ter inspiratie meerdere demo-opstellingen. Kom langs tijdens de openingstijden of plan een afspraak. U bent van harte welkom. Bekijk alvast de video voor een eerste indruk van de kwekerij.