Op basis van 36 beoordelingen

Wegens grote vraag naar onze rhododendrons hebben we niet alle soorten meer op voorraad. Op zoek naar een specifieke soort? Stuur dan voor uw bezoek aan de kwekerij even een appje.

WhatsApp ons >

Vink_Groen

Dé rhodo-specialist

Vink_Groen

Kwaliteit van de Veluwe

Vink_Groen

Groothandelsprijzen

Nova Zembla logo grijs

Vink_GroenKwaliteit van de Veluwe

Vink_GroenDé rhodo-specialist

Vink_GroenGroothandelsprijzen

Welke planten combineren met rhododendron?

Rhododendrons wilt u sowieso in uw tuin. Maar welke bomen, planten en bloemen passen daarbij? We vroegen het aan rhododendron specialist en hovenier Erwin Adams van kwekerij Nova Zembla. Hij weet alles van planten combineren met rhododendron. ‘Met de juiste combinaties geniet u in alle seizoenen van uw rhododendrontuin.

Passen alle planten bij rhododendrons?

Nee. Er zijn veel combinaties mogelijk, maar bepaalde plantensoorten kun je beter niet in de buurt van een rhododendron planten. Een rhododendron heeft namelijk een oppervlakkig wortelstelsel en je wilt niet dat bomen of struiken de wortels van de rhododendron beschadigen. Kies daarom bijvoorbeeld niet voor coniferen, een berkenboom of woekerende varens, klimop of bamboe.

Zijn er nog meer zaken om rekening mee te houden?

Ja, de bodemgesteldheid. Rhododendrons houden van zure grond. Met onder meer tuinturf creëren we de ideale bodemomstandigheden. De zuurgraad van de grond is zeker iets om rekening mee te houden als je planten en struiken tegen de rhododendrons aanplant. Kies dan bijvoorbeeld voor zuurminnende planten als hortensia’s, skimmia’s en heideplanten.

Is het wel mogelijk om rhododendrons met bomen te combineren?

Ja, het is een misverstand dat je geen rhododendrons bij bomen kunt planten. Los van berken zijn er allerlei prachtige combinaties mogelijk. Qua uitstraling hebben bladverliezende bomen mijn voorkeur, omdat ze in de wintermaanden de groene rhododendrons nóg beter naar voren laten komen.

Als rhododendronkwekerij leveren jullie ook de bijpassende planten. Kweken jullie die ook zelf?

Nee, we hebben een samenwerking met onze ‘buurman’ . Dit is de grootste plantengroothandel van Nederland, volledig gericht op hoveniers. Na een adviesgesprek kopen wij hier de planten voor onze klanten in. Soms nemen we ze voor extra inspiratie mee naar de groothandel om samen planten uit te zoeken voor hun rhododendrontuin.

Welke planten komen vaak terug in tuinontwerpen met rhododendrons in de hoofdrol?

Te veel om op te noemen. Een aantal favorieten zijn:

Krentenboom - Kwekerij nova zembla

Meerstammige krentenboom

Krentenbomen staan bekend om hun mooie witte of crèmekleurige voorjaarsbloesem. In het najaar zorgt het verkleurende blad opnieuw voor een mooi kleurenspel.

Schijnbeuk

Een sterke boom, met heldergroene bladeren, die in het najaar goudgeel kleuren.

Esdoorn - Kwekerij nova zembla

Esdoorn

Een prachtige boom, die bekend staat om z’n uitbundige herfstkleuren.

Hydrangea - Kwekerij Nova Zembla

Pluimhortensia

Een hortensia met extreem grote bloempluimen, tot wel 40 centimeter groot. Bloeit vanaf de zomer, dus aansluitend aan de rhododendrons.

Leliegras (liriope)

Deze winterharde, laagblijvende plant is het hele jaar door mooi groen. De meeste soorten trakteren u vanaf augustus tot oktober op prachtige bloempluimen.

allium en rhododendron

Allium

Allium brengt in de periode april-juli kleur in je tuin. Grote kans dat de bloemen tegelijk bloeien met uw rhododendrons, waardoor een mooi contrast ontstaan. Allium (meerjarige bloembollen) is verkrijgbaar in meerdere kleuren.

Salvia

Langbloeier Salvia is niet voor niets één van de meest toegepaste borderplanten. Groen blad en paarse bloempluimen vormen een prachtig plaatje, zeker in combinatie met uw rhododendrons.

Nepeta - Kwekerij nova zembla

Kattenkruid

Kattenkruid verliest in de winter z’n blad, maar laat zich in het voorjaar alweer snel zien. Afhankelijk van de soort bloeit de onderhoudsvriendelijke plant twee keer in de periode mei-september.

Lampenpoetser - Kwekerij Nova Zembla

Lampenpoetsersgras

Siergrassen en rhododendrons zijn eigenlijk altijd een goede match. Lampenpoetsersgras is één van de vele voorbeelden. Sierlijk en met een hoogte van 50 tot 100 cm draagt de plant ook bij aan diepte in de tuin.

Advies van de specialist

Hulp nodig bij de aanleg van uw rhododendrontuin? Profiteer van onze aanplantservice. De specialisten van Kwekerij Nova Zembla denken graag met u mee over bomen, bloemen en planten combineren met rhododendron. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak of bezoek de kwekerij.